Till artikeln

Fenomenet med ett visst ordspel, det vill säga vad vi älskar Scrabble för

Scrabble är ett av de mest populära ordspel i världen. I nästan 90 år av sin existens har det lyckats vinna hjärterna hos spelare runt om i världen. Både originalet och dess kloner, som Literaki, har vunnit erkännande bland brädspelfans i alla åldrar, kön och bostadsort. Varför har detta hänt? Varför älskar vi så mycket att bilda ord med bokstäver? Svaret på denna fråga är inte enkelt …

Varför är scrabble så populärt? Det här är bara ord från bokstäver

Scrabble-fenomenet kan förklaras på olika sätt. Anledningarna till intresset för det populära brädspelet är så många att det är svårt att diskutera åtminstone några av dem i en kort artikel. Visst är dock aspekten av konkurrens baserad på lämpliga språkkunskaper extremt viktig. Reglerna för de flesta av de traditionella brädspel som var mest populära när Alfred Mosher Butts skapade Scrabble 1931 baserades på att utföra mer eller mindre slumpmässiga åtgärder, som att kasta en tärning eller dra ett annat kort. Nyckelelementet här var slumpen, som, även om det gjorde spelet tillgängligt för alla, menade att spelarna inte på något sätt mobiliserades för att öka sina färdigheter eller adlade för bra prestanda.

Naturligtvis grundades Monopoly vid en liknande tidpunkt. Här var slumpen mindre viktigt (även om dess betydelse inte var helt marginell – den bästa hanterande spelaren med stor lycka kan inte vinna spelet med genomsnittliga rivaler), men för att uppnå bra resultat i spelet måste du naturligtvis visa helt andra talanger än med Scrabble. Monopoly är ett brädspel som främjar effektiva ekonomer, spelare som kan förutsäga motståndarens drag och har tillräckligt med kapital till sitt förfogande. Scrabble var banbrytande eftersom det blev det första ett så populärt ordspel – med fokus på språkliga kompetenser, dvs. humaniora, i motsats till det exakta kunskapsmonopolet.

Exempel på alternativ till scrabble

Kortspel var också en naturlig rival till Scrabble. Deras mångfald gjorde det möjligt att prova många olika sätt att spela med en uppsättning. Några av spelen krävde en större förmåga att gissa motståndarens nästa drag, andra till de matematiska beräkningarna av sannolikhet, medan andra var begränsade till att lämna allt i ödet. Denna underhållning utövades ursprungligen av medelålders och äldre män. Förutom de ovan nämnda skillnaderna mellan majoriteten av de då populära spelen, nämligen Scrabble, var elementet av jämlikhet också mycket viktigt – de visade sig snabbt vara ett spel älskat av alla, oavsett ålder, social ställning, kön, utbildning eller yrke. Naturligtvis hade spelare med humanistiska färdigheter bästa chansen att vinna, men alla som kände åtminstone de grundläggande grammatikreglerna för det språk som en viss version av Scrabble skapades kunde njuta av spelet.

Trots fokus på spelarnas språkliga färdigheter är Scrabble inte ett spel utan ett slumpmässigt inslag. Det påverkar inte det faktum att en svag spelare kommer att kunna slå en begåvad stager, men det gör det omöjligt för båda sidor att förutsäga slutresultatet på en jämn nivå. Layouten på tavlan kommer också att vara helt annorlunda. Beroende på språk kan det till och med vara flera miljoner olika ord. Om vi ​​lägger till alla möjliga kombinationer till detta visar det sig att sannolikheten för att samma spel upprepar sig i princip är noll. Och det är ett annat skäll till att Scrabble älskas av spelare över hela världen.

Scrabble som ett socialt element

Den sista viktiga frågan är antagligen interaktionsaspekten. Oavsett om vi spelar Wordfeud online eller live med vänner, tvingar spelet dig att lära dig mer om motståndarens vanor. För att vinna måste du vara bekant med hans strategi, favoritdrag … och de misstag han gör oftast. Det är när det gäller rent sportaspekter. Bortsett från det är Scrabble också ett fantastiskt socialt spel, en chans att lära känna din partners eller vänners vanor bättre och ett sätt att få din fest igång på ett kreativt sätt.

Scrabble-fenomenet kan förklaras oändligt. Förmodligen har var och en av oss en annan förklaring för att förstå detta fenomen. Vi måste dock alla erkänna att när du väl är ansluten kan du bara inte gå med utan fler spel i det här spelet. Men varför? Alla måste svara på den här frågan för sig själva … helst genom att ordna de bästa poängen från bokstäverna!

Nedan är listan över scrabble-relaterade webbplatser på andra språk som kan vara av intresse för dig.

scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es