Till artikeln

8 intressanta fakta om Scrabble som kommer att överraska dig

Scrabble är ett spel med en så rik historia och så många språkversioner att masteravhandlingar, doktorsavhandlingar och till och med kollektiva vetenskapliga studier skrivs om det runt om i världen. Naturligtvis kanske inte alla dessa informationer intresserar den genomsnittliga wordfeud-spelaren, men bland dem kommer det att finnas några smaker som verkligen kan överraska … Eller hjälpa till att göra ett bra intryck på en fest eller första date!

1.Det var en arbetslös som tänkte ut Scrabble

Om du för närvarande är arbetslös och tror att du har missat din chans, följ gärna Alfred Mosher Butts exempel. I början av 1930-talet kunde han inte hitta sin plats på den amerikanska arbetsmarknaden. Han var arkitekt av utbildning, men han hittade inte ett lämpligt jobb i yrket. Men han gav inte upp. Genom att analysera reglerna för brädspel kom han på idén att skapa något nytt. Början var tuff eftersom många företag avvisade hans idé. Till slut hittade han dock någon som var villig att investera sina pengar i projektet. Jag antar att det är svårt att förneka att det var en av de bättre investeringarna under mellankrigstiden.

2.Upphovsmanen till spelet tjänade 50 000 dollar per år genom upphovsrätt

Om vi ​​redan är med upphovsmanen till Scrabble är det svårt att inte nämna hans inkomster. Naturligtvis var de höga, men ur dagens vinstperspektiv kan Matel och Hasbro kanske inte verka så tillfredsställande. 5 cent per såld enhet är inte mycket, även om man tar hänsyn till den enorma mängd sålda Scrabble-enheter. Dessutom hade upphovsrätten redan gått ut 1974. Butts behövde inte oroa sig för vardagen, men han räknade verkligen med mer.

3.Spelförsäljningen är 100 miljoner exemplar … och detta bara fram till 1993

Efterföljande språkutgåvor dök upp gradvis under flera dussin år. Före andra världskriget såldes spelet huvudsakligen på den amerikanska marknaden och i Polen nådde det sin topp efter 1989. Under de senaste tio åren har marknaden för Scrabble-motsvarigheter online börjat vara av stor betydelse. Och slutligen började mobilapplikationer tjäna en enorm summa pengar. Detta är ett ämne för en separat diskussion. Det räcker med att säga att idag säljs alla kloner (officiella eller inte), både i traditionella och elektroniska (inklusive mobila) versioner idag för tiotals miljoner … årligen.

4.Det finns en variant av spelet som helt eliminerar slumpmässiga element

Även om Scrabble är ett spel där slumpen betyder mycket mindre än i andra liknande brädspel, finns det också ett slumpmässigt inslag här. Det finns dock en variant av spelet där det inte förekommer alls. Det här kallas “belgiskan”, ett spel där spelare använder samma uppsättning brickor, så de har exakt samma chanser att uppnå bästa möjliga resultat. Även om spelet är rättvisare då blir det mindre spektakulärt och har därför har mindre andel fans.

5.På armeniska språket spelas med 146 brickor

Antalet brickor varierar på olika språk. För det mesta svänger det runt 100 (svenska – 100, polska – 100, engelska – 100, franska – 102, etc.). Det finns dock 146 av dem på armeniska! “Tvålar”, eller tomma brickor, finns i uppsättningen upp till 3. Fältet är också större – det har dimensionerna 17 brickor och 17 brickor. Fortfarande inte den största Scrabble …

6.I en av Scrabble-variationerna kan du sätta ihop så många som 25 bokstäver!

Ja, det här är inte ett misstag. I den sällan använda inofficiella versionen av Scrabble har brädet en storlek på 25×25 fält, vilket gör det teoretiskt möjligt att ordna till och med ett ord som består av lika många bokstäver. På många språk är detta en rent hypotetisk möjlighet. På polska, engelska eller franska existerar sådana ord, men de är språkliga monster, svåra att sätta ihop, bland annat på grund av att namnet inte är tillgängligt – trots allt skulle det ta minst fyra drag för att sätta ihop dem. Det enklaste sättet att göra detta är på tyska, men också här är 25-bokstäver en verklig sällsynthet även i denna Scrabble-variant.

7.Det första världsmästerskapet spelades 1972 i Frankrike

Spelets specificitet kräver att tävlingar endast genomförs på ett specifikt språk. Av denna anledning kan det finnas världsmästerskap på engelska, världsmästerskap på italienska, ryska, nederländska, polska etc. De första tävlingarna av denna rang organiserades inte i USA eller Storbritannien utan i Frankrike. Och det var redan 1972. Engelsktalande spelare kan tävla sedan 1991 och spanska spelare sedan 1997.

8.Scrabble är amerikanska presidenters, skådespelares och tennisspelares spel

Bland Scrabble-spelarna som hanterar spel på hög nivå finns representanter för nästan alla yrken i världen. Skådespelare var passionerade för Scrabble – Jennifer Aniston eller Richard Burton, president Nixon eller TV-personligheten Oprah Winfrey. Martina Navratilova, titeln tennisspelare, klarar sig också bra i Scrabble. Den legendariska tjeckiska tjejen gillar att vinna inte bara på banan utan också på Scrabblebrädet.